Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

''Η Ελλάς Α-γνωμονούσα''



Παρακολούθησα και εγώ ως οφείλα (και άντεξα), - για να είμαι ενημερωμένος πολίτης – (ειδικά στην παρούσα κρίσιμη χρονική στιγμή), την διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Έως τώρα αντίστοιχες διακαναλικές συνεντεύξεις, ή ομιλίες - από όσο θυμάμαι-, είχαμε μόνο σε περίοδο Εθνικών εκλογών, ή για σοβαρά Εθνικά θέματα, οπότε φαντάστηκα, θα άξιζε να την παρακολουθήσω. Αυτή την φορά βέβαια, πέρα από το γνωστά οικονομικά προβλήματα, - τα οποία όμως ευτυχώς ρυθμίσαμε (;) -, στο άμεσο μέλλον υπήρχαν μόνο οι δημοτικές περιφερειακές εκλογές , άρα υπήρχε μία σχετικά μικρή αγωνία για το θέμα, έφτιαξα λοιπόν μεζέ, πήρα και κρασάκι και περίμενα ανυπόμονα.....


Δυστυχώς όμως για ακόμη μία φορά από-γοητεύτηκα, και ταυτόχρονα τρομοκρατήθηκα. Ζαλίστηκα, όχι από το κρασί αλλά από αυτά που άκουγα.. Πάμε ξανά για εθνικές εκλογές; Και το σχέδιο Εθνικής σωτηρίας ; Πάνω που σωθήκαμε, ξανά προς τον πατο τραβάμε ; Άνθρακας λοιπόν ο θησαυρός... ; Ξανά θα έχουμε το πέταγμα της «καυτής πατάτας» από τον έναν στο άλλο; Ο επόμενος πάντα να βγάζει τα κάρβουνα από την φωτιά δηλαδή…!!!!


Άρχισα λοιπόν να εκνευρίζομαι, και μου ήρθαν στον νου, τα συνήθη κακόβουλα κλισέ του λαού....Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου....!!!! 


Παλαιοκομματικά τερτίπια, όλα τα πρόβατα στο μαντρί, ή μας ψηφίζεται ή καταστρεφόμαστε, τέτοιες κακοήθειες δηλαδή.....!!!

Μα πως είναι δυνατόν; Εμείς τα 30 τελευταία χρόνια, όποτε μας θέτουν το ίδιο δίλημμα, προσπαθούμε, πειθαρχούμε και τους ψηφίζουμε, και όντως μας έσωναν (με το αζημίωτο) έως πρόσφατα, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, τελικά αποδείχθηκε πως αυτό δυστυχώς όπως πρόσφατα μάθαμε, γινόταν με δανεικά χρήματα...!!!


Αλλά τι σημασία έχει εάν εξαγόρασαν την ψήφο μας, εφόσον βελτιώθηκε το βοιωτικό μας επίπεδο - αναντίστοιχα η αλήθεια είναι -, με τις δυνατότητες της χώρας, τι και εάν γινόταν party διαπλοκής με μίζες και προμήθειες, εφαρμόζοντας το παλιότατο κόλπο, της συνυπευθυνότητας, βάζοντας δηλαδή πολλούς στο κόλπο, ώστε να μείνουν τα στόματα κλειστά.....
Εμείς κυρία μου όπως λεει ο Λάκης, περνάγαμε καλά, με τα home cinema μας, τις αμαξάρες μας, τα εξοχικά μας, τα trendy κινητά μας, την Μύκονο μας, και αυτοί , - οι επαγγελματίες πολιτικοί- , από πάππου προς εγγονό σε πλείστες περιπτώσεις, ΚΑΛΥΤΕΡΑ....!!!!


Βέβαια για να πω του στραβού το δίκιο, πάντα με απασχολούσε πως περιμένουμε εμείς οι πληβείοι οικογενειάρχες των 1000 και κάτι ευρώ τον μήνα με σπουδές, ξένες γλώσσες, και προϋπηρεσία, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα μας, τέκνα αιωνόβιων πολιτικών τζακιών, μεγαλωμένα με νταντάδες, σπουδές στα καλύτερα κολέγια τους εξωτερικού, άνευ ενσήμων εργασίας, αλλά με κληρονομικό χάρισμα.....!!!



Τελικά δια της ατόπου επαγωγής κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι εμείς οι πληβείοι πρέπει να είμαστε πολλοί λίγοι, ανήκω λοιπόν στους λίγους άτυχους, τι να κάνουμε η ζωή δεν είναι αγγελικά πλασμένη.!!!


Το ρεζουμέ λοιπόν της διακαναλικής προέβλεπε υπό τις παρούσες συνθήκες, ένα μέλλον ζοφερό για τον λαό, καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς Εθνικές εκλογές, εάν ο λαός δεν ψηφίσει τις φίλιες προσκείμενες κομματικά δυνάμεις τοπικής αυτοδιοίκησης.


Αυτή η ανακοίνωση όμως, δεν είχε προβλέψει τις ασύμμετρες απειλές και (σας θυμίζει τίποτα ή κάποιον άλλο με επίσης κληρονομικό χάρισμα;) που απειλεί να καταστρέψει τις βάσεις πάνω στις οποίες έχει εναποθέσει η κυβέρνηση τις ελπίδες της, για την οικονομική σταθερότητα της χώρας.


Και αυτό διότι αμέσως μετά το δίλημμα ή μας ψηφίζετε ή πάμε σε Εθνικές εκλογές, τα ούτως ή άλλως απαγορευτικά για εμάς spread (επιτόκια) δανεισμού ανέβηκαν και πάλι, και οι χαρούμενοι έως πρότινος δανειστές μας άρχισαν ξανά να ανησυχούν.


Και αυτό διότι οι υπόλοιποι της αντιπολιτεύσεως δεν θέλουν, ή κάνουν πως δεν θέλουν, την εφαρμογή του μνημονίου προς όφελος των αγαπημένων μας δανειστών (κάποιοι κακοί τους λένε κερδοσκόπους, επειδή μας δανείζουν - παίρνοντας ρίσκο βέβαια -, αλλά αυτοί ξέρουν που δανείζουν, για αυτό ζητούν και κάτι παραπάνω). Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι δανειστές μας πριν το μνημόνιο, έπαιζαν σκληρό rock, ζητώντας από 2-3 νησάκια έως και την Ακρόπολη για τα δανεικά που δεν είχαμε να τους επιστρέψουμε ως οφείλαμε !!

Με μία μεγάλη διαφορά όμως. Μέχρι και πριν την υπογραφή του μνημονίου, μπορεί οι δανειστές μας να μας έσυραν τα εξ αμάξης και να επιβουλεύονταν την εθνική μας περιουσία λόγω των χρεών μας, όμως σε όσο δύσκολη θέση και να μας έφερναν, είχαμε κάποιες ελπίδες όσον αναφορά στην διατήρηση της Εθνική μας κυριαρχίας. Και αυτό καθώς, οι καλοί μας δανειστές έως τότε, έπρεπε να προσφύγουν στα Ελληνικά δικαστήρια για τις οφειλές μας.

Μετά όμως την υπογραφή του μνημονίου και τα νέα δανεικά (για να καλύψουμε τα παλιά), υπάρχουν νέοι όροι που τους επιτρέπουν να γλιτώσουν οριστικά από τους Έλληνες δικαστές, - διότι υπήρχε πρόβλημα γλώσσας (συνεννόησης)-, και έτσι πια οι δανειστές μας παίζουν σε δικό τους γήπεδο σε αλλοδαπά δικαστήρια, και εφεξής έχουν δικαίωμα άμεσης κατάσχεσης επί Ελληνικής δημόσιας περιουσίας εάν δηλώσουμε αδυναμία πληρωμής. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα όμως, να μην είμαστε και πλεονέκτες.....!!!!


Ο ευπατρίδης πρωθυπουργός μας όμως έκανε το χρέος του, πήρε τις αποφάσεις του, και δεσμευτήκαμε μία και καλή. Υπογράφηκε το μνημόνιο σώθηκε η χώρα, και πήραμε τα εύσημα αυτή την φορά από τους αλλοδαπούς...


Τώρα εάν ο λαός είναι ανώριμος και δεν εκτιμάει τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβερνήσεως η πατάτα θα επιστραφεί πάραυτα στον προηγούμενο προκάτοχο του κληρονομικού χαρίσματος, ο οποίος όμως δυστυχώς «λάκισε» στα δύσκολα, αλλά υπάρχει άλλος στο πόδι του. 


Η Ελλάς και οι Έλληνες κατά συνέπεια για μια ακόμη φορά ίσως αποδειχθεί πως δεν είναι ευγνωμονούσα, για αυτό ίσως και ο ζωγραφικός πίνακας «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» (του Θεοδώρου Βρυζάκη 1858), αγνοείται από το πρωθυπουργικό γραφείο.

(Αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι το μπλε φόντο στο κενό που έμεινε από πίσω από το πρωθυπουργό, μπορεί να μην παρέπεμπε κατ' ανάγκη στην Ν.Δ, αλλά στο χρώμα του ουρανού, συνεπώς στην μέλλουσα ζωή και στην ανάσταση, ή μήπως στον πάτο της θάλασσας;..)

Τι θα μπορούσε να είχε γίνει δηλαδή δημοψήφισμα, για να αποφασίσουμε ή όχι για το μνημόνιο; Πέρα του ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα δημοψηφίσματα , υπήρχε πίεση χρόνου, τα πρωινάδικα δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις εναλλακτικές λύσεις .


Για τα ειδησιογραφικά μαγκαζίνο των οχτώ δεν το συζητώ…
Και έτσι ξαφνικά δεν θα υπήρχαν χρήματα να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, θα υπήρχε στάση πληρωμών και πτώχευση, θα χάναμε τα χρήματα μας στην τράπεζα, τις δουλείες μας, θα βγαίναμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία τόσο πολύ μοχθήσαμε να μπούμε .....!!!!


Τώρα όμως δανειστήκαμε για να ξεχρεώσουμε τα προηγούμενα δανεικά. Πίσω δεν μας «παίρνει» να κάνουμε με τίποτα, και το γνωρίζουν όλοι αυτό....!!!


Μπορεί βέβαια προσωρινά να αυξάνεται η ανεργία (θα ξεπεράσει το 20%), και οι φόροι, αλλά στο μέλλον μετά το 2012 δηλαδή, - όχι δεν θα γίνει η συντέλεια του κόσμου - , θα μπορούμε να δανειστούμε και πάλι, γιατί το δημόσιο χρέος από το 110 % του ΑΕΠ (για αυτό δεν μας δάνειζαν) θα έχει παει στο 150 %...!!
Ίσως ακούγεται τρελό αλλά τότε όμως τότε θα μας δανείζουν.!!!


Τ
αυτόχρονα βέβαια η ύφεση που βιώνουμε τώρα , θα έχει πλέον δημιουργήσει φτηνό εργατικό δυναμικό για να μπορέσουμε επιτέλους να είμαστε ανταγωνιστικοί στα τόσα βιομηχανικά προϊόντα που παράγουμε, έτσι ώστε να συνθλίψουμε τους Γερμανούς και κυρίως τους Κινέζους.!!!


Η «καυτή πατάτα» λοιπόν για κόμη μία φορά ετοιμάζεται (;) να αλλάξει χέρια, και ως υποψιασμένος πολίτης πλέον αναρωτιέμαι, μήπως ο πρωθυπουργός μας ξέρει κάτι όπως και ο προηγούμενος, και θέλει να ξαναπετάξει την πατάτα, ή απλώς «δοκιμάζει» την.. Αγνωμοσύνη μας..... ;

Υ.Γ Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως η τιμή του γιαουρτιού λόγω αυξημένης ζήτησης θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον. Ηδη στο Άγιο Παντελεήμονα άρχισε η κατανάλωση....!!!!


1 σχόλιο:

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα....
Καλό κουράγιο σε όλους μας....
Την καλημέρα μου!!!!