Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΡΑΜΝΟΥΝΤΑ, ένας κρυμμένος και αναξιοποίητος αρχαιολογικός χώρος που κινδυνεύει .!!!


Εχθές είχα μία μοναδική εμπειρία με την κυριολεκτική έννοια του όρου, καθώς επισκέφτηκα τον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας και τον Ναό της Νεμέσεως. 


Ο χώρος μαγευτικός, απέχει λίγο περισσότερο από μια ώρα από την Αθήνα, αλλά δυστυχώς είναι ελάχιστα γνωστός για αυτό και ελάχιστα επισκέψιμος. Οι ελάχιστοι που γνωρίζουν σχετικά, έχουν ακούσει για τον ναό της Νεμέσεως που βρίσκεται εκεί…!!!


Επισκέφθηκα χθες λοιπόν τον χώρο και διαπίστωσα πως εκτός του Ναού υπάρχει μία τεράστια πόλη πάνω σε λόφο λίγο παρακάτω, το ισχυρό τείχος – φρούριο - του Pαμνούντος του 5 ου αι. π.X. Η πόλη διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και εκτείνεται μία πολύ μεγάλη έκταση, η δε τοποθεσία δίπλα στον Ευβοϊκό είναι μαγευτική. 

Δυστυχώς ο χώρος βρίσκεται σε πλήρη παρακμή. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν σταματήσει, ενώ εχθές πληροφορήθηκα πως ήταν η τελευταία ημέρα που ο χώρος ήταν επισκέψιμος καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την φύλαξη του..!!! 



Θεία τύχη είχα πρόσβαση σε όλο τον χώρο. Παντού υπάρχουν αγγεία και αμφορείς σπασμένοι, τόσο στα μέρη που έχουν ανασκαφή από τους αρχαιολόγους, όσο και σε ένα μεγάλο τμήμα που δεν έχει ακόμα ανασκαφεί. 



Σύντομα θα γράψω ένα σχετικό άρθρο καθώς είναι λυπηρό να μην είναι επισκέψιμος αυτός ο μοναδικός χώρος, αλλά και να μην συνεχίζονται οι ανασκαφές. O χώρος είναι εξαιρετικά πολύτιμος..!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: