Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Θα θελα Δάσκαλε, να μάθω τα μυστικά της ζωής και του σύμπαντος.. ! (Α)



      -  Θα 'θελα Δάσκαλε, να μάθω  τα μυστικά της  ζωής και του σύμπαντος!

Η  πραγματική γνώση παιδί μου, δεν μεταδίδεται. Μπορώ μόνο να σου δείξω τον δρόμο, οι απαντήσεις στα ερωτήματα σου,  θα πρέπει να είναι δική σου 'κατάκτηση'.   Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να περιχαρακώνεται από κάθε είδους δόγματα και φανατισμούς. Μην πιστεύεις αυτούς που λένε πως κατέχουν την αλήθεια, αλλά αυτούς που την αναζητούν. Η αλήθεια δεν τεμαχίζεται, παρόλα αυτά,  όλοι υποστηρίζουν πως την κατέχουν, κατηγορώντας τους άλλους ως πλανεμένους…

Η δική μου οπτική αφορά την δική μου ατραπό, τον δικό  δρόμο όπως εγώ τον επέλεξα, σύμφωνα με αυτά που μου δίδαξαν, φιλτραρισμένη μέσα από τα δικά μου φίλτρα. Με αυτόν τον τρόπο όμως,  θα μάθεις  θεωρίες και γνώσεις άλλων, δεν θα είσαι ο εαυτός σου. Την δική σου αλήθεια δεν μπορεί κανένας να σου τη μάθει! Μπορείς μόνο να τη βιώσεις. Και το δικό σου βίωμα, θα έχει άλλες αποχρώσεις, ξεχωριστές και μοναδικές!


         -  Και αν επιλέξω λάθος ατραπό δάσκαλε;

Μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε. Τα λάθη είναι αναγκαία. Το  μυστικό για να κάνεις λιγότερα λάθη,  είναι να είσαι υπομονετικός και ταπεινός.  Όταν είσαι έτοιμος,  ο σωστός δρόμος θα εμφανιστεί μπροστά σου.  Τότε είναι η στιγμή  που θα σου αποκαλυφθούν οι απαντήσεις  στα ερωτήματα σου με βάση τα βιώματα σου,   έτσι ώστε να ζεις  μία ενσυνείδητηζωή προς όφελος όλης της κοινωνίας. Δεν θα αντιλαμβάνεσαι πλέον τότε, την  ζωή ως βίωμα μόνο,  αλλά ως δώρο,  το οποίο θα  σου επιτρέψει να δημιουργείς υλικά ή πνευματικά έργα,    τα οποία θα διαρκέσουν περισσότερο από την μικρή  χωροχρονικά ύπαρξη σου,  ως ένα μικρό δώρο για τις επόμενες γενεές.

Σύνδεσμος στο δεύτερο μέρος.

 "Πλωτίνος"  - Νέα Μάκρη 16.04.15

2 σχόλια:

Atmaram είπε...

Ηληθεια δεν τεμαχιζεται γιατι ειναι περα απο το νου, τις μορφες και καθε ειδους περιορισμου και προσδιορισμου.

Οι δρομοι μπορει να ειναι οσοι και οι αναζητητες αλλα καθως η αληθεια ειναι μια και κοινη σε ολους οταν πεσει και το τελευταιο πεπλο της πλανης η εμπειρια ειναι κοινη αλλα απεριγραπτη διοτι ειναι περα ο το νου.

Οποιαδηποτε εμπειρια κατω απο την απολυτη αληθεια μπορεινα εμπεριεχει υποκειμενικα χαρακτηριστικα και αποχρωσεις αλλα στο απολυτο ολα αυτα δεν υφιστανται.

Στο νιρβικαλπα σαμαδι δεν υπαρχει ο μαθητης ή ο
ασκουμενος που βιωνει την αληθεια, η αληθεια βιωνει τον εαυτο της. Σε αυτη την κατασταση δεν υπαρχει ατομικοτητα, υποκειμενο και αντικειμενο εμπειριας.

knave84 είπε...

Κάθε άνθρωπος είναι κάτοχος της δικής του υποκειμενικής αλήθειας. Ο απόλυτος στόχος είναι η ταύτιση της υποκειμενικής αλήθειας με την αντικειμενική Αλήθεια. Για αυτό ο άνθρωπος ψάχνει, μελετάει, ερευνά, συζητά. Έτσι ώστε μέσα από την αφομοίωση επιμέρους υποκειμενικών αληθειών να πρεσεγγίσει όσο το δυνατό την μοναδική αντικειμενική Αλήθεια. Κάθε ανθρώπινη ενέργεια έχει συνειδητά ή ασυνειδητα το σκοπό αυτό. Όλα τα ποτάμια οδηγούν στην θάλασσα. Γιατί όμως να αναλώνεσαι σε παραποτάμους; Γιατί να καθυστερείς να φθάσεις στη θάλασσα; Την ώρα του θανάτου σου θα την μάθεις την Αλήθεια. Γιατί όχι πιο πριν;

Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται, ο υποψιασμένος αισθάνεται σαν να του εξήγησαν ένα γρίφο ενώ ο ανυποψίαστος πως του έλεγαν ψέμματα.