Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Η κρίση ως φαρσοκωμωδία...






Εχθές 12/8/2015, ο  Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε  συνέντευξη του στην ΕΡΤ, δήλωσε σχετικά με την αναγκαστική (!)  αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης :

«Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Πριν από 3 χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους. »

Κεραυνός εν αιθρία…!!! Είναι δυνατόν άνθρωποι που ετοιμάζονται για την διαχείριση της εξουσίας και την τύχη της χώρας, σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, να μην γνωρίζουν τα …αυτονόητα;


Δίχως διάθεση αυταρέσκειας,  - καθώς δεν είμαι ούτε πολιτικός ούτε  οικονομολόγος -, παραθέτω αποσπάσματα από σχετικά άρθρα μου από το 2011 και 2012. Πραγματικά ελάχιστα έχουν αλλάξει, είναι σαν να έχει παγώσει ο χρόνος, με τα οδυνηρά  αποτελέσματα  που  παράγει η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος, να διαχειριστεί την κρίση,  να τα υπομένει μόνο η Ελληνική κοινωνία των μη προνομιούχων….


Από το άρθρο μου : Το χαμένο Ελληνικό φιλότιμο  (Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011)



..Χαρακτηριστική είναι η σχετική δήλωση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας (EFSF), Klaus Rengling (2011): 


«Ο κίνδυνος πως μια χώρα (Ελλάδα) που βρίσκεται σε κρίση θα επηρεάσει κάποια άλλη είναι σημαντικά μικρότερος απ’ ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες».


Το ίδιο δήλωσε και η οικονομολόγος και αναλύτρια του Economist Ιntelligence Unit, Μegan Greene(2011):


«...H αναδιάρθρωση στο ελληνικό χρέος θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και επίσης θα επιφέρει καίριο πλήγμα στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Ως εκ τούτου η ελληνική χρεοκοπία θα έχει άμεση επίπτωση στον ελληνικό λαό. Αναφορικά με τις γερμανικές αλλά και τις γαλλικές τράπεζες, είχαν περίπου έναν χρόνο μέχρι τώρα να προετοιμαστούν, να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και να απομειώσουν το ελληνικό χρέος.
Σε κάθε περίπτωση μία έξοδος από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή (;) θα είχε δυσάρεστες συστημικές επιδράσεις στην Ευροζώνη, αλλά και καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα.»


Στο άρθρο μου Η Ελλάδα των μνημονίων...  ( Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012), αναφέρω επίσης σχετικά :




«….Όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση όλοι ήθελαν να αποφύγουν πάση θυσία την πτώχευση και την έξοδο της Ελλάδας απ' την Eυρωζώνη καθώς η ετοιμότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν μηδενική και η αντίδραση των αγορών σε έναν άγνωστο και ανυπολόγιστο κίνδυνο θα μπορούσε να απειλήσει με διάλυση το ευρώ και να προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου ευρωπαϊκή και διεθνή κρίση... 

…(…)…Για περισσότερο από δυο χρόνια η ΕΕ κρατά σε μηχανική στήριξη την Ελλάδα κερδίζοντας χρόνο για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα εξόδου της απ' το ευρώ και για να προχωρήσει στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης και διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών και σήμερα πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά απ' ότι το 2009 ως προς το βαθμό ετοιμότητας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν και πολλοί σημαντικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμονεύουν πίσω απ' ένα GREXIT….»




Δεν υπάρχουν σχόλια: