Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ποσειδώνας, Αθηνά, και η πόλη των Αθηνών







Άγαλμα του Ποσειδώνα, στην παλαιά πόλη Gdansk (Danzig),Πολωνία.
Statue of Poseidon, old city of Gdansk (Danzig),Poland.
 ———

Όχι στην Ιστορία της πόλης Danzig στην Πολωνία (φωτογραφία), δεν κάλεσε ο Κέκροπας τους Θεούς να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το όνομα και την προστασία της πόλης που αργότερα έλαβε το όνομα Αθήνα. Αυτό έγινε στην Ελλάδα, παρ' όλα αυτά, άγαλμα του Ποσειδώνα εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει στην πόλη των Αθηνών.


Από τους 12 θεούς λοιπόν, δύο εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους. Η θεά της Σοφίας Αθηνά και ο θεός της Θάλασσας Ποσειδώνας. Τους ζητήθηκε τουτέστιν, να προσφέρουν ο καθένας από ένα δώρο στους κατοίκους της πόλης και να επιλεγεί ο δωροθέτης, που θα προσφέρει το πλέον χρήσιμο.

Ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του ένα βράχο στην ακρόπολη, και ευθύς ξεπετάχτηκε μία πηγή που ανάβλυζε αλμυρό νερό. Οι γυναίκες και οι άντρες της πόλης κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με απορία «σίγουρα μας περιπαίζει ο θεός», σκέφθηκαν χαμηλόφωνα, διότι δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν τον γνωστό για τον δύστροπο χαρακτήρα του Θεό της Θάλασσας και των σεισμών.

Ο Ποσειδώνας είχε όμως, το σκοπό του. Αφού άφησε να καταλαγιάσει λιγάκι η δυσαρέσκεια, με τη βροντερή φωνή του ανακοίνωσε ότι χάρη στην αλμυρή πηγή ως προστάτης της πόλης, θα έκανε την Ποσειδωνία (αυτό θα ήταν το όνομα της πόλης εάν τον επέλεγαν), θαλασσοκράτειρα.

Στην συνέχεια η Αθηνά, η θεά της Σοφίας χτύπησε με την σειρά της το πολεμικό δόρυ της πάνω σ΄ ένα άλλο βράχο της Ακρόπολης, απ’ όπου ξεπετάχτηκε μια καταπράσινη ελιά, τα κλαδιά της οποίας, ήταν γεμάτα με ένα άγνωστο πολύτιμο καρπό.

Η Αθηνά τους είπε πόσο χρήσιμο θα τους είναι το δέντρο αυτό στο μέλλον. Μάλιστα για να τους δελεάσει, τους ενημέρωσε ότι η ελιά εκτός από τον πολύτιμο και μοναδικό καρπό της, θα είναι το σύμβολο ειρήνης, και αυτό παρότι η ίδια ήταν και πολεμική θεά.

Αυτό ήταν, η Αθηνά είχε κερδίσει τις καρδιές των γυναικών…! Και υγιεινή διατροφή και ειρήνη, δύο σ’ ένα. Ο κύβος είχε πλέον ριφθεί, διότι ως γνωστόν το αδύναμο φύλο παίρνει τις αποφάσεις, αφήνοντας τους άντρες να πιστεύουν πως αυτοί αποφασίζουν. Η πόλη πλέον πήρε και επίσημα το όνομα Αθήνα στη διάρκεια μια λαμπρής τελετής, την οποία οργάνωσαν οι Αθηναίοι αφού τραβήχτηκαν τα νερά.

Ενώ να σημειώσουμε, ότι αφού ως γνωστόν τα δώρα δεν γυρίζουν πίσω τους έμεινε και η αλμυρή πηγή, και κατά συνέπεια εκπληρώθηκε και η υπόσχεση του Ποσειδώνα και τους αιώνες που ακολούθησαν η Αθήνα έγινε η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του αρχαίου κόσμου.

Φανταστείτε αγάλματα της Αθηνάς και του Ποσειδώνα ως τουριστική ατραξιόν, όπου φυσικά θα εξηγείται η παραπάνω μυθολογική αναφορά στους ιθαγενείς, ανιστόρητους και βάρβαρους Τουρίστες.

Ευελπιστούμε σε εντολή υποχρεωτικής κατασκευής του ως άνωθεν συμπλέγματος αγαλμάτων, σύμφωνα με αντίστοιχο αναπτυξιακό μέτρο που θα εκπονήσει το Δ.Ν.Τ και η τετραμερούς(πρώην τρόικα), προς μεγιστοποίηση εσόδων για την Ελλάδα, εφόσον ο Τουρισμός είναι η μόνη σταθερή πηγή εισόδων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου