Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

Ο «ολιστικός»και ο ερπετοειδής εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος του σύγχρονου ανθρώπου αποτελείται από έναν πυρήνα «ερπετοειδούς εγκεφάλου», έναν εγκέφαλο «κατώτερου θηλαστικού», και (κυρίως)  από τον «εξελιγμένο» σύγχρονο ανθρώπινο εγκέφαλο. Καθένας από τους τρεις εγκεφάλους,  ελέγχει τις δικές του λειτουργίες, και συνδέεται με τους άλλους, με ένα δυναμικό δίκτυο νευρωνικών συνδέσεων. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δίνει στον άνθρωπο την ξεχωριστή του θέση στο βασίλειο των ζώων, ενώ οι άλλοι δύο εγκέφαλοι μας, είναι ίδιοι με τις αντίστοιχες δομές των άλλων ζώων, μιας και οι πρωτόγονες αυτές περιοχές έχουν παραμείνει ίδιες, εδώ, και εκατομμύρια χρόνια. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι μόνο ο ανώτερος ανθρώπινος εγκέφαλος που επιβάλλεται στον ερπετοειδή, και στο θηλαστικό εγκέφαλο, αλλά αρκετά συχνά συμβαίνει το αντίθετο.! Ο θηλαστικός ή συναισθηματικός εγκέφαλος, που εμφανίζεται όμοιος σε πολλά θηλαστικά, δημιουργεί τα συναισθήματα που στη συνέχεια θα πρέπει να ελεγχθούν, από το λογικό εγκέφαλο. 

Ο «ερπετοειδής» εγκέφαλος είναι το πιο πρωτόγονο τμήμα του εγκεφάλου μας. Δημιουργεί την ανάγκη για επιβίωση και ρυθμίζει αισθήματα και κατώτερες λειτουργίες. Ο κοινός εγκέφαλος (θηλαστικός /ερπετοειδής) είναι ένας «χωριστικός» εγκέφαλος, ένας τέτοιος εγκέφαλος είναι εύκολο να χειραγωγηθεί, να μάθει να λειτουργεί με στερεότυπα, να γίνει « αμνός» και «οπαδός» ! 

Ο « νέος εξελιγμένος » εγκέφαλος, θα είναι ο «ολιστικός» εγκέφαλος. Σε ένα τέτοιο νοητικό και συνειδησιακό πλαίσιο, δεν χωρούν δόγματα, και στερεότυπα διαχωρισμού και μισαλλοδοξίας. Ο άνθρωπος στο σύνολο του, - πόσο μάλλον ο σημερινός Έλληνας-, απέχει πολύ από το κομβικό αυτό σημείο νοητικής «μεταστοιχείωσης», ή «αναβάθμισης» αν θέλετε...Δημοσίευση σχολίου