Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ο «ολιστικός»και ο ερπετοειδής εγκέφαλος





Ο εγκέφαλος του σύγχρονου ανθρώπου αποτελείται από έναν πυρήνα «ερπετοειδούς εγκεφάλου», έναν εγκέφαλο «κατώτερου θηλαστικού», και (κυρίως)  από τον «εξελιγμένο» σύγχρονο ανθρώπινο εγκέφαλο. Καθένας από τους τρεις εγκεφάλους,  ελέγχει τις δικές του λειτουργίες, και συνδέεται με τους άλλους, με ένα δυναμικό δίκτυο νευρωνικών συνδέσεων. 

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δίνει στον άνθρωπο την ξεχωριστή του θέση στο βασίλειο των ζώων, ενώ οι άλλοι δύο εγκέφαλοι μας, είναι ίδιοι με τις αντίστοιχες δομές των άλλων ζώων, μιας και οι πρωτόγονες αυτές περιοχές έχουν παραμείνει ίδιες, εδώ, και εκατομμύρια χρόνια. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι μόνο ο ανώτερος ανθρώπινος εγκέφαλος που επιβάλλεται στον ερπετοειδή, και στο θηλαστικό εγκέφαλο, αλλά αρκετά συχνά συμβαίνει το αντίθετο.! Ο θηλαστικός ή συναισθηματικός εγκέφαλος, που εμφανίζεται όμοιος σε πολλά θηλαστικά, δημιουργεί τα συναισθήματα που στη συνέχεια θα πρέπει να ελεγχθούν, από το λογικό εγκέφαλο. 

Ο «ερπετοειδής» εγκέφαλος είναι το πιο πρωτόγονο τμήμα του εγκεφάλου μας. Δημιουργεί την ανάγκη για επιβίωση και ρυθμίζει αισθήματα και κατώτερες λειτουργίες. Ο κοινός εγκέφαλος (θηλαστικός /ερπετοειδής) είναι ένας «χωριστικός» εγκέφαλος, ένας τέτοιος εγκέφαλος είναι εύκολο να χειραγωγηθεί, να μάθει να λειτουργεί με στερεότυπα, να γίνει « αμνός» και «οπαδός» ! 

Ο « νέος εξελιγμένος » εγκέφαλος, θα είναι ο «ολιστικός» εγκέφαλος. Σε ένα τέτοιο νοητικό και συνειδησιακό πλαίσιο, δεν χωρούν δόγματα, και στερεότυπα διαχωρισμού και μισαλλοδοξίας. Ο άνθρωπος στο σύνολο του, - πόσο μάλλον ο σημερινός Έλληνας-, απέχει πολύ από το κομβικό αυτό σημείο νοητικής «μεταστοιχείωσης», ή «αναβάθμισης» αν θέλετε...







3 σχόλια:

Atmaram είπε...

Η δικη μου εμπειρια μου λεειοτι το προβλημα δεν ειναι στην κατασκευη του εγκεφαλου. Αν ηταν ετσι τοτε θα ηταν αδυνατος οπιαδηποτε ουσιαστικη αλλαγη στην ψυχολογια και στην συνειδητοτητα.
Ολοι οι ανθρωποι εχουν τον ιδιο εγκεφαλο αλλα στο ψυχικο και πνευματικο επιπεδο βλεπουμε τεραστιες διαφορες.
Εχουμε ανθρωπους οπως ο Πλατωνας, ο Σωκρατης,ο Πυθαγορας, ο Βουδας, ο Χριστος και αλλους οπως ο Χιτλερ,ο Σταλιν, οι ιεροεξεταστες κλπ.

Που εφειλεται αυτη η διαφορα; Οχι στην κατασκευη του εγκεφαλου κατα την αποψη μου.

Το εγω με τις διαφορες εκφρασεις του οπως ο θυμος,η λαιμαργια,η απληστια, η ζηλεια, η υπερηφανεια ειναι αυτο που δημιουργει ολες τις δυσλειτουγιες σε ολα τα επιπεδα υπαρξης και μετατρεπει τον ανθρωπο σε απανθρωπο.

Αν το εγω ηταν δημιουργημα της δομης του εγκεφαλου δεν θα μπορουσαμε να κανουμε τιποτα για να απαλαγουμε απο ολα αυτα τα ψυχικα ελαττωματα.

ειναι γεγονος οτι ολα αυτα τα ελαττωματα ειναι δημιουργηματα της λανθασμενης χρησης της σςξουαλικης ενεργειας και του νου του οποιου ο εγκεφαλος ειναι το μεσο εκφρασης.

Τα θηλαστικα ζωα που εχουν ερπετοειδη και συναισθηματικο εγκεφαλο δεν παρουσιαζουν ανωμαλες ψυχικες συμπεροφορες οπως ο ανθρωπος.Αν τα ψυχικα ελαττωματα ηταν αποτελεσματων δυο κατωτερων εγκεφαλων τοτε τα ζωα που στερουνται λογικης θα επρεπε να εχουν πολυ πιο πολυ αναπτυξει τον θυμο, την ζηλεια, την υπερηφανεια, την απληστια. Αλλα βλεπουμε οτι τα ζωα δεν εχουν αυτα τα ψυχικα ελαττωματα.
Επομενως το προβλημα δεν ειναι η κατασκευη του εγκεφαλου. Το προβλημα βρισκεται στοενεργειακο πεδιο στο οποιο για καποιο λογο κρυσταλλωθηκε το εγω μεκυριες εκφρασεις την λαγνεια, λαιμαργεια, απληστια, ζηλια, υπερηφανεια,θυμο, φοβο, μισος και αλλα πολλα.
Το γιατι αναπτυχθηκε το εγω ειναι δυσκολο να απαντηθει με ακριβεια. Πηγες οπως η βιβλος το εξηγουν με με το μυθο του απογορευμενου καρπου, αλλες διδασκαλιες με το οργανο κουνταμπαφερ αλλα ολες σχετιζονται με την λανθασμενη χρηση της σεξουαλικης ενεργειας.

ΠΛΩΤΙΝΟΣ είπε...

NITYANANDA ATMAN, προφανώς και δεν είναι θέμα μόνο κατασκευής. Λ.χ το σώμα που μας έχει χαρίσει η δύση έχει κάποιες φυσικές προδιαγραφές και δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε, να τις μεγιστοποιήσουμε ή να τις κρατήσουμε σε καταστολή.
Όλοι λίγο πολύ έχουμε τις ίδια φθσική κατασκευή κάποιοι όμως είναι μαραθωνοδρόμοι, την στιγμή που άλλοι κάθονται μπροστά από ένα υπολογιστή τρώγοντας jung food..Οι δέυτεροι λοιπόν έχουν ατροφικούς μύες...Η νοητική λειτουργία λειτουργεί όπως η σωματική άσκηση, όσο περισσότερο εξασκήσα,ι τόσο μεγαλύτερες αντοχές και δυνατότητες αποκτάς....!!!

knave84 είπε...

Ωραία τα λέτε, και όλα αυτά μου θυμίζουν το id, εγώ και υπερεγώ του Φρόυντ, όπου το id είναι η ζωώδης, υποδουλωμένη στη φύση ορμή, το υπερ-εγώ είναι η συνείδηση που έχει ως στόχο την τελειότητα και το εγώ είναι αυτό που προσπαθεί να συμβιβάσει αυτές τις τάσεις και να τις εναρμονίσει.

Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι ταυτίζονται περισσότερο με το id (σεξουαλικές, γαστρικές ορμές κτλ). Ωστόσο, σκοπός θα έπρεπε να είναι η ενασχόληση με τα αιώνια και όχι με τα φθαρτά και εφήμερα.

Όπως έλεγε και ο Πλωτίνος, που τόσο φαίνεται να σας γοητεύει, ο σκοπός είναι η ομοίωση Θεού, επιστροφή στο εν. Είναι η στροφή με τη σκέψη στην επουράνια πραγματικότητα ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να αποφασίσει με ποιό εγώ θα ταυτιστεί (κάτι που απαιτεί ζωή πειθαρχημένη). Πίστευε λοιπόν πως ο άνθρωπος είναι χωρισμένος σε τρία μέρη: ανώτερη ψυχή, κατώτερη ψυχή, σώμα.

Επιπλέον, ωραία η εικόνα που έχετε βάλει, ταυτίζοντας τα ανώτερα με τα κατώτερα. Θα μπορούσατε να πάτε ακόμα πιο κάτω (καθότι 3 τα επίπεδα πάντα), και να δείξετε 1) την εσωτερική δομή ενός ατόμου, πυρηνική σχάση και το νέφος ηλεκτρονίων. Εικόνες παρόμοιες με αυτές που έχετε εκεί.