Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ερμής ο αρωγός συν-οδοιπόρος της αναζήτησης…

εικ.1

Ο Ερμής ήταν ανάμεσα στα άλλα, ο Αγγελιοφόρος των Θεών, αλλά και ψυχοπομπός ( «Οδός άνω και κάτω μία»). Ο Πυθαγόρας αποκαλούσε τον Ερμή, «θεϊκό ταμία των ψυχών», «πομπαίο», «πυλαίο» και «χθόνιο», επειδή συνόδευε τις ψυχές στον 'Aδη.

Ήταν όμως επίσης προστάτης των οδοιπόρων ( γεγονός μάλλον καθόλου τυχαίο, και εξαιρετικά συμβολικό, όπως θα διαπιστώσετε στην συνέχεια). Για αυτό τον λόγο υπήρχαν οι Ερμαϊκές στήλες κατά μήκος των οδών,  ώστε  να μην ξεφύγουν  οι οδοιπόροι από τη σωστή κατεύθυνση , να μην χάνουν δηλ. τον δρόμο τους…
Αυτοί οι σηματοδότες στην αρχή ήταν απλοί σωροί από πέτρες και κάθε οδοιπόρος που πέρναγε έριχνε μια πέτρα στο σωρό, ο οποίος έτσι μεγάλωνε. Πίστευαν πως με το ρίξιμο της πέτρας ο οδοιπόρος απαλλασσόταν από την κόπωση του ταξιδιού η οποία μεταβιβαζόταν στην πέτρα. Όταν μπορούσε ο οδοιπόρος όφειλε να καταθέτει και σύκα κοντά στο σωρό, γεγονός που είχε διπλή σημασία: απότιση τιμής στο θεό και βοήθεια για τους πεινασμένους οδοιπόρους.

Το συμβολικό όμως μήνυμα του προστάτη των οδοιπόρων του Ερμή, είναι σχετικό με την ατραπό που επιλέγει ο κάθε ένας από εμάς, στο ταξίδι της ζωής και στις αναζητήσεις του.  Αν επιλεγεί πιο το δύσκολο και δύσβατο ταξίδι,  και επιδιωχθεί η  μετουσίωση των ενεργειών και ιδιοτήτων που συμβολίζει ο Ερμής,  τότε μέσω της φώτισης και της ενόρασης,  ανοίγονται δρόμοι ώστε   να εκφραστούν δημιουργικά οι εσωτερικές δυνατότητες του ανθρώπου μέσα στον κόσμο.

Αναφέρουν  σχετικά οι Ντβαλ Κουλ & Αλίκη Μπέιλη στο βιβλίο τους Εσωτερική Αστρολογία  : «Ο Ερμής αναπτύσσει τον ταχύ και ενορατικό νου που ερμηνεύει την εμπειρία, συμβάλει στην ανάπτυξη της ενόρασης και συσχετίζει τον εσωτερικό πνευματικό άνθρωπο με τον εξωτερικό άνθρωπο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η μελλοντική ενότητα του σκοπού, του σχεδίου και της προσπάθειας. Ο Ερμής επιφέρει εκείνες τις αλλαγές στη νοητική αντίληψη, που επιτρέπουν στην ανθρωπότητα να δράσει τελικά ως μεσολαβητής ανάμεσα στους ανώτερους κόσμους και στα τρία κατώτερα βασίλεια στη φύση…..Ο Ερμής φωτίζει το νου και μεσολαβεί ανάμεσα στην ψυχή και την προσωπικότητα, όντας ο αγγελιαφόρος των θεών» .

Καθίσταται κατ’ αυτόν τον τρόπο,   ο αναζητητής ένας συνειδός πνευματικός συν-οδοιπόρος, ο οποίος ιχνηλατεί τα ανεξερεύνητα  μονοπάτια της ζωής, απολαμβάνοντας  όμως ταυτόχρονα την ομορφιά της ζωής και της περιπέτειας...


Στην πρώτη εικόνα, προτομή του λόγιου Ερμή, Ρωμαϊκό αντίγραφο 2ου αιων. μ.χ, με τεχνική επιχρωματισμού από τον φίλο καλλιτέχνη, Aias Zigogiannis

εικ.2

Στην δεύτερη εικόνα η προτομή πριν την χρωματική επεξεργασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: