Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ο Κωνσταντίνος και ο Φερνινάνδος...( Β' Βαλκανικός Πόλεμος)






Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων 1912-13, *  αμέσως μετά την απελευθέρωση από τον Ελληνικό στρατό της Καβάλας από τους Βούλγαρους κατακτητές, επισκέφθηκε την πόλη της Καβάλας ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος. Πήγαν λοιπόν να του δείξουν το κάστρο της πόλης, και καθώς ανέβαιναν ένας ξεναγός του είπε:

«Εδώ μεγαλειότατε, είς το κατάστημα αυτό, είχεν αγοράσει ο Φερνινάνδος (ο Βασιλιάς της Βουλγαρίας) τσιγαρόχαρτον και σπίρτα.».

«Τα επλήρωσεν ;», ρώτησε ο Κωνσταντίνος.

«Πως είπατε ;», ρώτησε ξαφνιασμένος ο Ξεναγός...

«Λέγω τα επλήρωσε ;», επανέλαβε ο Βασιλιάς..

«Όχι, νομίζω πώς όχι....»,  απάντησε ο Ξεναγός...



«Ε, για αυτό τα πήρε και τα δύο»...! (χαρακτηρίζοντας εμμέσως τον Βασιλιά της Βουλγαρίας Φερνινάνδο κλέφτη).

 Ο Αρχιστράτηγος του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και Διάδοχος του Θρόνου, και Αρχιστράτηγος του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου και Βασιλεύς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος ΙΒ΄.



Σαν έφτασαν πάνω στο κάστρο, ο Βασιλιάς θαύμαζε τα βουνά της Θάσου, αλλά ο ξεναγός ήθελε να πει και άλλα για την επίσκεψη του Φερνινάνδου:

«Εδώ μεγαλειότατε, είς το το ίδιο σημείο αυτόν κοιτούσε και ο Φερνινάνδος, όπως εσείς τώρα, και έλεγε  ότι δεν ήθελε την Καβάλα δίχως την Θάσο...»

«Το σχόλιο μου παραμένει το αυτόν ως προηγουμένως..»,   (υπονοώντας πως όπως και με τα σπίρτα,  πήρε κάτι που δεν του ανήκε...).

«Δηλαδή μεγαλειότατε τι εννοείτε;»,   ρώτησε για ακόμη μία φορά ξαφνιασμένος ο Ξεναγός...



«Τα πήρε και τα δύο....», του είπε ο Κωνσταντίνος (ειρωνευόμενος  την φυγή των Βουλγάρων μετά την ήττα τους από τον Ελληνικό στρατό...)..
.
 Ο Βασιλεύς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος ΙΒ΄, με τον Πρωθυπουργό τής Ελλάδος και Υπουργό των Στρατιωτικών,  Ελευθέριο Κ. Βενιζέλο.


Παραπομπή: 

Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν ένοπλη σύγκρουση που εξελίχτηκε από 16 Ιουνίου ως 18 Ιουλίου 1913, ξέσπασε σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Ο πόλεμος διεξήχθη ανάμεσα στην Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες του βαλκανικού συνασπισμού (με τις οποίες είχε συμμαχήσει κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο) τη Σερβία και την Ελλάδα, επίσης κατά της Βουλγαρίας στράφηκαν η Ρουμανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η διαφορά με τον πρώτο πόλεμο ήταν ότι τώρα η Βουλγαρία πολέμησε τους πρώην συμμάχους της, προκειμένου να πετύχει ευνοϊκότερη διανομή των ευρωπαϊκών εδαφών που αποσπάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον προηγούμενο πόλεμο. Ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος τελείωσε με επικράτηση της Σερβίας και της Ελλάδας, οι οποίες πέτυχαν σημαντικές νίκες στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και των κεντρικών Βαλκανίων. Με την βουλγαρική ήττα αποκρούστηκαν και οι όποιες βλέψεις για τη δημιουργία μιας μεγάλης Βουλγαρίας. Λίγους μήνες μετά τη λήξη του Β' Βαλκανικού Πολέμου ακολούθησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος που θα έβαζε και πάλι τα βαλκανικά κράτη σε πολεμικές περιπέτειες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: