Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Το μοναδικό φράγμα του Μαραθώνα.


Το φράγμα του Μαραθώνα  είναι το μοναδικό  φράγμα στον κόσμο του οποίου η επένδυση είναι  εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από  Πεντελικό μάρμαρο. (όμοιο με αυτό του Παρθενώνα).

Από το ίδιο μάρμαρο έχει κατασκευαστεί στη βάση του, ένα αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς.



Το φράγμα   κτίστηκε από την Αμερικάνικη εταιρεία "ULEN" ,- ΗULEN , η οποία είχε τη γενική εποπτεία και διαχείριση της ύδρευσης της πρωτεύουσας μέχρι το 1974. Στην συνέχει η εταιρεία ύδρευσης μετονομάστηκε σε ΕΥΔΑΠ.



Δύο χρόνια χρειάστηκαν (1927-1929) για να ανεγερθεί το φράγμα του Μαραθώνα το οποίο δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα. 

Η κατασκευή του τοξωτού φράγματος απασχόλησε σχεδόν 2.000 άτομα στα οποία είχε παραχωρηθεί δωρεάν στέγαση και σίτιση. Τα μέσα της εποχής δεν επέτρεπαν στους εργάτες να επιστρέφουν καθημερινά στα σπίτια τους στην Αθήνα κι έτσι παρέμειναν στην περιοχή του Μαραθώνα, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.






Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα κάλυπτε την υδροδότηση μονάχα του 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Αθήνας. Το μεγαλύτερο κομμάτι των κατοίκων της πρωτεύουσας υδροδοτούνταν από πηγάδια και γεωτρήσεις με νερό που στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν υφάλμυρο και δεν πινόταν, ενώ πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990, το αποχετευτικό σύστημα της πρωτεύουσας επεκτάθηκε ως τα αθηναϊκά προάστια.




Μαραθώνιοι Ιχνηλάτες

Επιλογές, επεξεργασία, επιμέλεια δημοσιεύσεων/αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος





Δεν υπάρχουν σχόλια: