Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Το μυστικό της φύσης..!

Η φωτογραφία από τον φίλο και συνοδοιπόρο, 
Sotiris Papadimas
 

Στον κόσμο μας μου είπε ο δάσκαλος, υπάρχουν πολλοί “σοφοί” άνθρωποι που προκαλούν σύγχυση στους αδαής, μιλώντας με περίπλοκες προτάσεις, εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη πεποίθηση πως ότι δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, δεν το αμφισβητούμε.

Ο πραγματικά σοφός, άνθρωπος, μιλά με απλές κατανοητές προτάσεις. Οτιδήποτε λένε μπορεί να κατανοηθεί από οποιονδήποτε, δίχως να επιδιώκουν την σύγχυση ή τον εντυπωσιασμό. Όπως είπε ο Παππούς μας Πλάτων: "Η ωραιότητα του ύφους, η αρμονία, η χάρη και ο ρυθμός απορρέουν από την απλότητα".
Ό,τι διδάσκουν είναι απλό, όπως είναι απλή η ζωή, απλό, όπως είναι απλή η ύπαρξη, όπως είναι απλά τα ποτάμια και τα βουνά, όπως είναι απλά τα πουλιά και τα δέντρα. Παρατήρησε την φύση και θα καταλάβεις.
Έχουμε δημιουργηθεί από τα ίδια δομικά συστατικά της γης και των άστρων, και οφείλουμε συνειδητά να είμαστε συνδεδεμένοι μαζί τους. Θυμήσου τα λόγια των Ορφικών : "Της Γης παιδί είμαι και του έναστρου Ουρανού• το γένος μου είναι βεβαίως ουράνιο".
H επαφή με τη φύση, η επανασύνδεση μας με τη γη, μας δίνει ενέργεια και δύναμη. Ο πλούτος της γης και η ποικιλομορφία της είναι ευλογία, και οι καρποί της τα δώρα της γης. Κουβαλάς τη Μητέρα Γη μέσα σου. Δεν είναι έξω από εσένα. Η Μητέρα Γη δεν είναι απλώς το περιβάλλον σου. Συνειδητοποιώντας αυτή τον τρόπο συνύπαρξης, η αληθινή επικοινωνία με τη Γη, που είναι η υψηλότερη μορφή προσευχής, είναι δυνατή.
Ό άνθρωπος είναι παιδί της φύσης. Εδώ γεννιέται και εδώ πεθαίνει. Το να βρίσκεται σε ενότητα με τη φύση, σημαίνει πως είναι συναισθηματικά και ψυχικά ζωντανός. Το να βρίσκεται αποκομμένος από τη φύση σημαίνει πως είναι συναισθηματικά νεκρός.
Να βρίσκεσαι όσο πιο συχνά μπορείς κοντά στην φύση, αυτό είναι το μυστικό της θεραπείας του πνεύματος και του σώματος. Ακούμπα συχνά στο στήθος της γης, για να απορροφάς τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Να αναπνέεις βαθιά τον καθαρό αέρα και να καθαρίζεις με αυτόν το σώμα σου. Οραματίσου και καθάρισε με τον νου, το πνεύμα σου, ζήτα ταπεινά και θα σου δοθεί. Η εσωτερική αρμονία, είναι αρετή και ευλογία, και μπορεί να σε συντονίζει με την θεϊκή σου υπόσταση.
Όποιος θέλει να κατανοήσει τους νόμους της φύσης, πρέπει να αποδεχτεί ότι δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Είναι μία στιγμή στο άπειρο ρου του χρόνου, θα έλθει, θα ζήσει και θα φύγει ακολουθώντας το κάλεσμα της εξέλιξης και της φύσης. Κανείς δεν μπορεί να αναπτυχθεί πνευματικά χωρίς να γίνει ταπεινός.
Τόσο οι άνθρωποι , όσο και οι υπόλοιποι έμβιοι οργανισμοί συνιστούν μία αλληλοσυνδεόμενη κοινότητα, αυτή της γης. Για αυτό τον λόγο, ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως δυνάστης και κατακτητής, αλλά ως αναπόσπαστο μέλος αυτής της κοινότητας, και ως τέτοιο, οφείλει να σέβεται τόσο τα άλλα μέλη όσο και την κοινότητα ως σύνολο.
Μια πολύ σημαντική φιλοσοφική υποστηρίζει, πως μια κοινωνία ωριμάζει, όταν οι άνθρωποι της φυτεύουν δέντρα, στην σκιά των οποίων ξέρουν πως δεν θα καθίσουν ποτέ. Κοιτώντας το μέλλον, να έχεις όραμα. Κοιτώντας προς τα έξω, να παίρνεις δύναμη. Κοιτώντας προς τα μέσα, θα βρεις την γαλήνη.
Ειδικά σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της αστικοποίησης, η φύση αποτελεί το μόνο καταφύγιο του ανθρώπου απέναντι στους έντονους ρυθμούς ζωής και τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Η αρμονία και η σοφία της φύσης αναδύουν από το σύγχρονο άνθρωπο αισθητικές , οικολογικές, ηθικές αξίες που έχουν παραγκωνισθεί στις μέρες μας από τα οικονομικά κυρίως συμφέροντα.
Ανοίγοντας τις αισθήσεις μας στη φύση, αναπτύσσουμε τη διαίσθησή μας. Βιώνουμε το δέος, το θαύμα και την υπέρβαση. Γινόμαστε πιο δεκτικοί και στοχαστικοί, δίνοντας έτσι χώρο στην αυτογνωσία και την προσωπική μας ανάπτυξη.
Ποιος είναι συνειδητοποιημένος άνθρωπος; Είναι, αυτός που στρέφεται πάντα προς καλές σκέψεις, λόγους, και δράσεις, όπως ακριβώς το άνθος που στρέφεται πάντα προς το φως..
Ο άνθρωπος διαθέτει ένα δώρο Θεϊκό. Έχει συνείδηση τόσο του εαυτού του, όσο και της σχέσης του με το περιβάλλον στον χρόνο. Μπορεί και σκέφτεται, κάνει σχέδια, ονειρεύεται, δημιουργεί, χορεύει, τραγουδά, σχεδιάζει, ή καταστρέφει.
Για αυτό και θα πρέπει να φροντίσει ώστε το αποτύπωμα της ζωής του, να είναι οδηγός για τους επόμενους, να αφήσει κάτι περισσότερο από ότι βρήκε, να ζει σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον που είναι το σπίτι και η τροφός του.
Να αγαπάς τα απλά, την φύση, το φως, την αρμονία, την ομορφιά. Την ομορφιά που σου προσφέρει κάθε ανατολή και δύση, το ουράνιο τόξο, το κελάηδισμα των πουλιών, τον παφλασμό των κυμάτων, το άρωμα των λουλουδιών. Ένα μαγικό νήμα συνδέει χρόνους, ανθρώπους, τόπους.
Να αγαπάς την δημιουργία, να συμμετέχεις με νου, καρδιά και φαντασία. Είναι μοναδική η αίσθηση να βαδίζεις στην φύση, με τις αισθήσεις ενεργοποιημένες στο έπακρο, να μυρίζεις τα αρώματα της φύσης, να θαυμάζεις τα χρώματα, να ακούς το θρόισμα του ανέμου στις φυλλωσιές των δέντρων, εκεί που ζουν οι νύμφες του δάσους, εκεί όπου ακούγεται ο αυλός του Πανός.
Τέτοιες στιγμές, η ύπαρξη πλημμυρίζει με δέος για το μυστήριο και το θαύμα της ζωής. Οι άνθρωποι συνήθως εννοούν θαύμα την υπέρβαση των νόμων της φύσεως. Ίσως όμως ένα μικρό θαύμα να είναι επίσης το να περπατάς, να ανακαλύπτεις, να μοιράζεσαι, με ανθρώπους που αγαπάς.
Κάθε μέρα είμαστε πρωταγωνιστές στο θαύμα της ζωής, ένα θαύμα, που ούτε καν αναγνωρίζουμε: γαλανός ουρανός, άσπρα σύννεφα, πράσινα φύλλα και τα λαμπερά, όλο περιέργεια μάτια ενός παιδιού - τα δικά μας μάτια..!
Ίσως εν τέλει το μεγαλύτερο μυστικό μου είπε ο δάσκαλος, να είναι αυτό που αναφέρει ο Saint-Exupéry στον «Μικρό Πρίγκηπα»:
"Να το μυστικό μου, ένα πολύ απλό μυστικό: μόνο με την καρδιά βλέπει κάποιος πραγματικά ξεκάθαρα, ότι είναι σημαντικό είναι αόρατο διά γυμνού οφθαλμού".
Kαθένας βλέπει, αισθάνεται και δίνει ότι έχει στην καρδιά του..!

Δεν υπάρχουν σχόλια: