Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Η αιώνια μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, «Ο Γλαύκος και η Νηρηίδα»




 Τρίτωνας κρατώντας κουπί, συνοδευόμενος από δελφίνια. Πέτρινη στήλη από το βουλευτήριο της πόλης Πούλα, Κροατία, 1ος αιώνας μ.χ.


Δεν το γνωρίζεις Γλαύκε, αλλά εδώ και καιρό υπάρχει ένας μεγάλος πόλεμος στη θάλασσα ανάμεσα σε εμάς τις Νηρηίδες, με τις Γοργόνες και τις Σειρήνες. Ο πόλεμος στη θάλασσα, ξεκίνησε μαζί με τον  μεγάλο πόλεμο που γίνεται δυστυχώς αυτήν τη στιγμή ανάμεσα στους ανθρώπους στην χώρα σου (Πελοποννησιακό πόλεμος). 

Βλέπεις Γλαύκε, οι πράξεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων επηρεάζουν τη μητέρα φύση τη Γαία, και όλες εκείνες τις θεϊκές δυνάμεις που υπάρχουν σε αυτήν και τη φροντίζουν.

Ο Εγωισμός, η κακία και το μίσος που γίνονται πράξεις, ενέργειες δηλαδή που γεννούν πόνο και δυστυχία στις ανθρώπινες κοινωνίες, προκαλούν ανισορροπία και δυσαρμονία και στις φυσικές δυνάμεις, οι οποίες αναζητούν ένα νέο σημείο ισορροπίας και αρμονίας.

Όταν συμβαίνει αυτό, τότε υπάρχει τις περισσότερες φορές μεγάλη έξαρση σε φυσικές καταστροφές στη γη που προκαλούνται εξαιτίας αυτής της δυσαρμονίας. Κάποιες άλλες φορές βέβαια, αυτό δεν οφείλεται στις ανθρώπινες ενέργειες, αλλά στο μυστικό κάλεσμα του Θεϊκού σχεδίου της εξέλιξης.

Υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε η μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό. Το Κακό ‘τρέφεται’ από τον θυμό, τη ζήλια, τη θλίψη, την απογοήτευση, την απληστία, την αλαζονεία, την προσβολή, τα ψέματα, τη ματαιοδοξία, την υπεροψία, και το εγώ.
Το Καλό ‘τρέφεται’ από τη χαρά, την ειρήνη, την αγάπη, την ελπίδα, την ηρεμία, την ταπεινοφροσύνη, την ευγένεια, την φιλανθρωπία, την συμπόνια, την γενναιοδωρία, την αλήθεια, την ευσπλαχνία.

Οι κακές ανθρώπινες σκέψεις και πράξεις μπορούν να  εξισορροπηθούν μόνον από την ανθρώπινη αγάπη και τον αλτρουισμό.

Για αυτό, όσο υπάρχει έστω και μία σπίθα αγάπης, πάντα θα υπάρχει και η ελπίδα, καθώς το μίσος και η κακία μαθαίνεται, ενώ η αγάπη απλά βιώνεται, κατακτάται !.

Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να σε μάθει να μισείς κάποιον ή κάτι χωρίς να τον έχεις ποτέ γνωρίσει προσωπικά. Για να αγαπήσεις όμως κάποιον ή κάτι πραγματικά, πρέπει να τον γνωρίσεις και τότε η καρδιά σου θα ξέρει, θα νοιώσει, θα αγαπήσει.
Τα σημαντικότερα πράγματα δεν τα βλέπουν τα μάτια αλλά η καρδιά Γλαύκο…

 «Ο Γλαύκος και η Νηρηίδα», Χλέτσος Βασίλης 2019, έκδοση «Μυσταγωγίας  - Μυθαγωγίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: