Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

«Το Υπέρτατο Μυστικό», Rhonda Byrne


Πριν από λίγες ημέρες έλαβα το καινούργιο βιβλίο της Rhonda Byrne ,  «Το Υπέρτατο Μυστικό», από τις εκδόσεις Πεδίο. Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μέσα από διδασκαλίες σημαντικών ανθρώπων και γνωστών δασκάλων όπως του Κρισναμούρτι,  του Έκχαρτ Τόλε, του Ρούμι, του Άλαν Γουάτς, του Ντίπακ Τσόπρα και πολλών άλλων  που καταγράφονται στο βιβλίο της  Rhonda Byrne,  «Το Υπέρτατο Μυστικό», η  συγγραφέας  του  best seller  το «Μυστικό» ( το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες, πουλώντας  περισσότερα από 30 εκατ. Παγκοσμίως), επανέρχεται, για να μας «αποκαλύψει» πως ουσιαστικά το μυστικό της ευτυχίας ή της δυστυχίας μας βρίσκεται τόσο κοντά, όσο και τόσο μακριά μας. Στην πραγματικότητα όπως μας είπαν όλοι οι σοφοί του παρελθόντος, βρίσκεται «μέσα» μας. Η «αφύπνιση», η «επίγνωση» αυτού του γεγονότος αφορά ένα  «ταξίδι».  Αυτό το ταξίδι μας περιγράφει η Rhonda Byrne,  στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

«Αφύπνιση», μία λέξη που συχνά την συναντάμε και στις αναρτήσεις της «Μυσταγωγία -  Μυθαγωγία». Η «αφύπνιση» αφορά τόσο την συνεχή «επίγνωση», την υπενθύμιση, τόσο του ποιοι πραγματικά είμαστε, όσο και της σχέση μας με τον κόσμο και το σύμπαν. Μία  γνώση την οποία όπως φαίνεται έχουμε απολέσει μέσα στους συγχρόνους ρυθμούς της ζωής, και  της αποξένωσης μας από την φύση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια η Rhonda Byrne:  «Σα να το γνωρίζαμε χρόνια τώρα και απλά το είχαμε ξεχάσει… Χάναμε την αλήθεια επί χιλιάδες χρόνια, επειδή δεν βλέπαμε αυτό που βρισκόταν ακριβώς μπροστά στα μάτια μας».

Σας προσκαλώ λοιπόν σε ένα μικρό ταξίδι στις σελίδες του  «Υπέρτατου Μυστικού», μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα, τα οποία θεώρησα σημαντικά:

«Δεν χρειάζεται το παραμικρό για να είσαι ευτυχής. Χρειάζεσαι κάτι για να είσαι θλιμμένος». Σρι Πούνια (Παπάτζι)

Αισθανόμαστε μικροί και ευάλωτοι. Φοβόμαστε μη μας συμβούν άσχημα πράγματα. Φοβόμαστε την ασθένεια, τον θάνατο. Μήπως χάσουμε τα πράγματα που έχουμε, και δεν αποκτήσουμε αυτά  που θέλουμε. Ζούμε σε μία κατάσταση έλλειψης, πιστεύοντας ότι «δεν υπάρχουν αρκετά». Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, χρόνος, ενέργεια, αγάπη, υγεία, ευτυχία, αρκετή ζωή. Και το ακόμα χειρότερο είναι πως εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε αρκετοί. Δεν αληθεύει τίποτα από όλα αυτά – στην πραγματικότητα, είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από την αλήθεια – αλλά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε αληθινή διαρκή ευτυχία ενώ συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε μονάχα ένα πρόσωπο.

Οι σκέψεις είναι υπεύθυνες για την πρόκληση των συναισθημάτων, και αυτά τα συναισθήματα προκαλούν περισσότερες σκέψεις. Όταν κάνουμε μία στενάχωρη σκέψη, αυτή μας προκαλεί ένα συναίσθημα θλίψης, που πυροδοτεί ακόμα πιο στενάχωρες σκέψεις. Καταλήγουμε να κοιτάζουμε την ζωή μέσα από ένα πέπλο θλίψης, και δεν μπορούμε να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει  στον κόσμο.

Ένας  νους που είναι σε αυτόματα λειτουργία, θα σας λέει επίσης συνεχώς πως υπάρχει έλλειψη στην ζωή σας και στον κόσμο – έλλειψη χρημάτων, έλλειψη υγείας, έλλειψη αγάπης, έλλειψη χρόνου, έλλειψη πόρων. Και αν το πιστεύεται, αυτό θα βιώσετε. Όταν αισθάνεστε αμφιβολίες είναι επειδή πιστεύετε σε σκέψεις αμφιβολίας. Όταν νοιώθετε στρεσαρισμένοι, αναστατωμένοι, αποθαρρυμένοι, φοβισμένοι, απογοητευμένοι, ανυπόμονοι, εκδικητικοί, θλιμμένοι, γεμάτοι μίσος ή οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα είναι επειδή πιστεύετε σε σκέψεις.

Και όσο εμμένετε σε αυτά τα συναισθήματα συνεχίζοντας να πιστεύετε τις σκέψεις σας, ο νους σας θα σας δίνει τα ίδια σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες. Ένα καταθλιπτικό συναίσθημα θα παράγει περισσότερες καταθλιπτικές σκέψεις, καθιστώντας καταθλιπτική την οπτική απέναντι σε ανθρώπους, τις περιστάσεις και τα γεγονότα, γεγονός που θα σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο θλιμμένοι, και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.

Ευτυχώς ο νους σας είναι και ένα υπέροχο εργαλείο. Οι θετικές σκέψεις σας για αυτό που θέλετε όχι μόνο μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας, αλλά μπορούν επίσης να σας δώσουν ευτυχία και χαρά. Εάν σκεφτόσασταν μόνο αυτά που θέλατε, η ζωή σας θα ήταν καταπληκτική. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο εθιστικό μοτίβο να πιστεύουν αρνητικές σκέψεις. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να απαλλάξετε το εαυτό σας από αυτόν τον βρόχο αρνητικής σκέψη, κι αυτό μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα: Η Επίγνωση σας θα σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε.

Μόλις αποσύρετε την προσοχή σας από οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας για να δημιουργήσετε αυτό που θέλετε, εστιάζοντας τις σκέψεις σας. Αντί να κοιτάμε προς τον έξω κόσμο για την ευτυχία, πρέπει να στραφούμε προς τα μέσα. Μόνο προς αυτή την κατεύθυνση θα βρούμε όσα ψάχνουμε. Αν «φυτέψετε» μία πεποίθηση στο υποσυνείδητο σας θα αποφέρει καρπούς.

Τα συναισθήματα (και οι σκέψεις και  οι αισθήσεις) είναι μεταφορά ενέργειας. Η ενεργεία δονείται, που σημαίνει ότι τα συναισθήματα, όπως οι σκέψεις επίσης δονούνται. Κάθε συναίσθημα δονείται σε διαφορετική συχνότητα. Τα καλά συναισθήματα δονούνται σε υψηλότερες συχνότητες, είναι ευεργετικά για το σώμα και επηρεάζουν θετικά τις συνθήκες  που περιβάλουν την ζωή σας.

Δεν είστε ένα σώμα, νους, ή σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις ή  αισθήσεις. Είστε αυτοί που έχουν επίγνωση του σώματος του νου, των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αναμνήσεων και των αισθήσεων σας. Είστε η ίδια η επίγνωση.

«Για να βρείτε την αλήθεια ή την ευτυχία πρέπει να ψάξετε μέσα – πρέπει να δείτε το αδιάσπαστο σύνολο, το σύμπαν, ως αυτό που πραγματικά είναι, η συνείδηση σας που δεν είναι τίποτα άλλο από τον εαυτό σας. Αυτό είναι όντως δύσκολο να περιγραφεί,  είναι κάτι που πρέπει να το ζήσει κανείς. Δεν μπορεί να το μάθει, ακούγοντας το από κάποιον άλλο. Τα βιβλία και οι δάσκαλοι δείχνουν μόνο την κατεύθυνση. Στο χέρι μας είναι αν θα ακολουθήσουμε. Αυτό είναι ένα από τα ωραία πράγματα που μας προσφέρει το μονοπάτι. Δεν υπάρχει κάτι για να πιστέψουμε,  όλα πρέπει να βιώνονται και να αποδεικνύονται από κάθε άτομο με στόχο την δική του ικανοποίηση να γίνουν αποδεκτά».

Λέστερ Λέβενσο,  happiness is free.

«Το Υπέρτατο Μυστικό», Rhonda Byrne ,  εκδόσεις Πεδίο, http://e-pediobooks.gr/ , https://www.facebook.com/pediobooks.gr.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: