Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Το μυστικό της αναγέννησης

 


Εγώ απλά σου μεταφέρω μου είπε, αυτό που μας είπαν οι παλαιότεροι, πως για να πεθάνει η παλαιά κατάσταση ενός ανθρώπου πρέπει να αναγεννηθεί. Ένας συμβολικός – μεταφορικός θάνατος, μίας πνευματικής κατάστασης, αρκετά επίπονη όμως και καθόλου εύκολη. Μία διαδικασία ωρίμανσης τόσο σωματικής όσο και πνευματικής. 

Μην αμελείς το σώμα σου, είναι το όχημα που σου δόθηκε από την φύση στο κοσμικό ταξίδι της ζωής σου, ώστε αν αναπτυχθείς, να εξελιχθείς. Είναι το μοναδικό που σου δόθηκε, φρόντισε το, αγάπησε το, γιατί μοχθεί ασταμάτητα να σε κρατάει υγιή, ακμαίο και ζωντανό.

To φίδι αλλάζει το δέρμα του όταν έχει έρθει η ώρα που ορίζει η φύση. Για αυτό τον λόγο το φίδι ήταν πάντα σύμβολο της εσωτερικής γνώσης. Το φίδι κατοικεί στην Γη, στην μήτρα όλων των μορφών της ζωής. Ωρίμανση σημαίνει να επιστρέφεις  βαθιά μέσα στον εαυτό σου.!.

«Γνώθι Σεαυτόν»! Μάθε τον  Εαυτό σου! Γύρνα πίσω στην πηγή, βούτα βαθιά μέσα σου. Παρατήρησε την πραγματική σου φύση, η οποία θα συναντήσει αναπόφευκτα την φύση στο σύνολο της. Η φύση είναι ο μεγαλύτερος και διαχρονικότερος δάσκαλος,  δεν κάνει διακρίσεις ούτε επηρεάζεται από ανθρώπινες δεσμεύσεις, και ερμηνείες είναι αυτή που είναι, και λειτουργεί με τους δικούς της κοσμικούς νόμους.

Αλλά για να κατανοήσεις τους νόμους της φύσης πρέπει να ξεπεράσεις το τραγούδι των σειρήνων, να ξεχάσεις τα ανθρώπινα, τα δόγματα, τις θρησκείες τις θεωρίες των ανθρώπων που επιθυμούν οπαδούς, πιστούς, στρατιώτες, πρέπει να ωριμάσεις πραγματικά, να συμπράξεις με την φύση, να παρατηρήσεις το μπουμπούκι που γίνεται άνθος, να ακολουθήσεις τις εποχές, να γίνεις ιερέας της Περσεφόνης, να ανάψεις την δάδα σου από την φωτιά του Προμηθέα. Μία φωτιά που εξαγνίζει, που απελευθερώνει, που αποκαλύπτει πως το σύμπαν βρίσκεται στα πάντα, συνεπώς και μέσα στον καθένα από εμάς.

Η  τυφλή πίστη σε δόγματα σε σκοτώνει πνευματικά. Τον πραγματικό σου εαυτό τον ανακαλύπτεις  μόνον όταν έχεις βαδίσεις το δικό σου μονοπάτι, όταν αποταυτιστείες από γνώσεις, ιδέες και πεποιθήσεις.

Στη ζωή, ωρίμανση σημαίνει να πηγαίνεις βαθιά μέσα στον εαυτό σου, ώστε να ανακαλύψεις το σύμπαν μέσα σου. Για να κατανοήσεις τι σημαίνει ωρίμανση, παρατήρησε την φύση. Εκεί, όπου ο Πάνας χορεύει με τις νύμφες, που εμψυχώνουν τα δέντρα, εκεί όπου ζουν οι Μούσες, που αντιπροσωπεύουν τις τέχνες και τις επιστήμες όπως μας δόθηκαν από την φύση. Η αλήθεια οφείλει να είναι απλή και κατανοητή, από όλους, όπως οι μύθοι. 

Παρατήρησε τα δέντρα. Καθώς το δέντρο ωριμάζει, οι ρίζες του πηγαίνουν ολοένα και βαθύτερα. Υπάρχει ισορροπία. Όσο πιο ψηλά πηγαίνει το δέντρο, τόσο πιο βαθιά πηγαίνουν οι ρίζες. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα ψηλό δέντρο με μικρές Έτσι και στην ζωή, θα πρέπει να αποταυτιστείς, να αναπτύξεις τις δικές σου ρίζες, να ισορροπήσεις, ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, σε αυτά που έμαθες, αυτά που βίωσες, αυτά που πρέπει να αφήσεις πίσω σου, αυτά που θέλεις να κρατήσεις, και αυτά που θέλεις να γίνεις.

Ο Δρόμος της αυτοανακάλυψης της προσωπικής αλήθειας που συναντά την αλήθεια που έρχεται από την φύση, απαιτεί την ταπεινότητα, την παρατήρηση, την ενσυναίσθηση. Αυτή η αλήθεια μπορεί μόνο να γίνει βίωμα.

Η απομάκρυνση μας από τη φύση δημιουργεί αναπόφευκτα μια απόσταση, αυτή η απόσταση λειτουργεί ως παραμορφωτικός φακός. Η απόστασή μας είναι που δημιουργεί την αλλοίωση, την παραμόρφωση της πραγματικότητας. Η φύση είναι ο Θεός στα πράγματα, ένας ναός η φύση, καθώς η θεότητα αποκαλύπτεται σε όλα τα πράγματα. Για αυτό τον λόγο τα πάντα  έχουν κάτι  θεότητα κρυμμένη μέσα τους. Η Θεότητα δεν βρίσκεται έξω από εμάς, αλλά και μέσα μας.  

Με ρωτάς, πως θα γυρίσεις στην πηγή, πως θα διδαχθείς την αλήθεια της φύσης. Αυτό δεν γίνεται στον θόρυβο της πόλης.  Ζήσε στην φύση, παρατήρησε την, σύμπραξε μαζί της, ζήτησε και θα δοθεί. Αυτό που ζητάς θα λάβεις, κι αυτό που ψάχνεις θα βρεις.

Βρες τον δικό σου χώρο, και όπως έλεγε ένας σοφός του παρελθόντος (Πλωτίνος): 

- «..Κλείνοντας τα μάτια 'άλλαξε' την όρασή σου και ξύπνα μια άλλη, που ενώ την έχουν όλοι, λίγοι τη χρησιμοποιούν..!.»

Μπες στο τώρα, άσε πίσω το  παρελθόν, μην σκέφτεσαι το μέλλον, μπες σε μία κατάσταση κενού. Η συνάντηση με το κενό μάς τρομάζει. Η σιωπή, η ακινησία απειλεί την υπόσταση μας, την κίνηση, την βοή την ζωή, απειλεί την αίσθηση του χρόνου, που σημαίνει ζωή.  

Οι πρόγονοι μας συμβόλισαν  την πύλη αυτή με την Μέδουσα, το τέρας με τα φίδια για μαλλιά, πάλι φίδια οι φύλακες της κρυφής γνώσης, αυτή που είχε την δύναμη να παγώνει τον χρόνο. Η Μέδουσα συμβολίζει όλες τις φοβίες, το υποσυνείδητο, τα αρχέγονα ένστικτα, τις δεισιδαιμονίες.

Μόνο ένας καθαρός και εξαγνισμένος νους,  ότι δηλαδή αντιπροσωπεύει η Θεά Αθηνά μπορεί να υπερβεί την κατάσταση της δέσμευσης, του φόβου, της απελευθέρωσης, για αυτό και η Αθηνά την κουβαλά ως τρόπαιο στο στήθος. Τότε μόνο ολοκληρώνει την πανοπλία, της, που συμβολίζουν τα πνευματικά όπλα του ανθρώπου, ο οποίος δεν διαθέτει φυσικά άλλα όπλα από την φύση παρά την νόηση του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: