Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Ο Μύθος και το στοίχημα...






Η μυθοποίηση της Φύσης είναι απoτέλεσμα της  Ολιστικής αντίληψης και του ιερού παμψυχισμού που αναγνώριζαν στην φύση οι αρχαίοι Έλληνες (και όχι μόνο)…

Σε μία τέτοια συνάρτηση ο άνθρωπος ως μέλος ενός ενσυνείδητου και έμψυχου «Όλου» βρίσκεται σε μία αέναη επαφή με το σύμπαν,  αλληλεπιδρώντας, με τον κόσμο των Νυμφών, των προγόνων, των Ηρώων, των Θεών, των ορατών και των αόρατων ενεργειών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Καζαντζάκης : «Και στο πιο μικρό πετραδάκι, και στο πιο ταπεινό λουλούδι, και στην πιο σκοτεινή ψυχή, βρίσκεται ολάκερος ο Θεός»!

Όταν η σκέψη και η τέχνη πάρει στα χέρια της τον τεράστιο αυτό πλούτο αναζήτησης , φαντασίας και ψυχής (φιλοσοφίας - μυθολογίας), με τον νού, τη σμίλη, με το χρώμα, με το στίχο, τότε αναβλύζει αβίαστα μια νέα θαυμαστή πολιτιστική και καλλιτεχνική αναγέννηση, όπως ακριβώς έγινε στον Δυτικό πολιτισμό (πλήν της Ελλάδος) κατά την αναγέννηση.

Είναι δυστύχημα εμείς οι Έλληνες οι συνεχτιστές αυτής της πολιτισμικής και μυθολογικής παράδοσης, - ίσως της πλουσιότερης στον κόσμο -, να έχουμε αποκοπεί σχεδόν πλήρως από αυτήν. Από την στιγμή που η ψυχή και το πνεύμα μας θα καταφέρει να μπολιάσει αρμονικά το παρελθόν με τον παρόν με την παράδοση αυτή, τότε μπορεί υπό προυποθέσεις να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε εκ νέου μια νεά γόνιμη πολιτισμική ταυτότητα, αξιοποιόντας και αναδυκνείοντας εκ νέου παναθρώπινες άυλες αξίες, όπως ακριβώς  δίδαξαν οι πρόγονοι μας.

Kαι μιας και βρισκόμαστε στην άνοιξη, ας μην ξεχνάμε να φυτεύουμε στην ψυχή (συμβολικά), και στο στήθος της μητέρας Γης, λουλούδια ώστε συν το χρόνω να ανθίσουμε, ομορφαίνοτας τόσο τόσο εμείς εσωτερικά, όσο και ο κόσμος ολάκερος γύρω μας ...!



Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

«Ο Γλαύκος και η Νηρηίδα»



📖 Νέο βιβλίο από τον γράφοντα,  και την Μυσταγωγία - Μυθαγωγία.

📖 Λίγα λόγια για τον «Γλαύκο και τη Νηρηίδα». Ένα νέο μυθιστόρημα, το οποίο, ήρθε να αναβιώσει τον ηρωικό κόσμο της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. Η σύγχρονη αυτή μυθοπλασία, βασίζεται σε γνωστούς και άγνωστους μυθικούς αρχαιοελληνικούς χαρακτήρες, και φιλοδοξεί να ταξιδέψει τον αναγνώστη κάθε ηλικίας, σε ένα κόσμο μαγικό, αυτόν του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, τότε τα πάντα έσφυζαν από ζωή, σε όλη την φύση . Του κόσμου της νιότης μας, ως Ελλήνων. 

Ενός κόσμου ηρώων, αρμονίας κάλλους, και δημιουργικότητας, ενός κόσμου, που δεν έχει γεράσει και δεν έχει αποξενωθεί από την φύση, όπου το καλό νικά το κακό και που οι άνθρωποι δεν έχουν λησμονήσει ότι είναι παιδιά της Γαίας. Ο Γλαύκος και η Νηρηίδα, τοποθετείται χρονικά στην αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα στην Λήμνο το νησί του Ηφαίστου και των Καβείρων, κατά την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου (431 – 404 π.Χ.). 

Πρωταγωνιστής του βιβλίου, είναι ο δωδεκάχρονος Γλαύκος, ο οποίος βοηθά τους Θεούς να διατηρήσουν την αρμονία στον Κόσμο, ορατό και αόρατο, η οποία έχει διασαλευθεί, και, ταυτόχρονα, μαθαίνει να σέβεται και να αγαπά την φύση, τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του. Και όλα αυτά σε μία εποχή όπου μαίνεται ο καταστροφικός για όλους τους Έλληνες Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο οποίος προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία στο σύνολο του Ελληνικού Κόσμου, αλλά κυρίως προκαλεί σημαντική αλλοίωση του ηθικού χαρακτήρα των εμπλεκομένων. 

Ο μικρόκοσμος επηρεάζει τον μακρόκοσμο, για αυτό τον λόγο προκαλείται δυσαρμονία και στις Θεότητες, οι οποίες έχουν υπό την εποπτεία τους την Γαία, και όλα της τα δημιουργήματα. Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι καταλυτική για την αποκατάσταση της αρμονίας και την εξισορρόπηση της δυσαρμονίας.
Ο Γλαύκος ο ήρωας του βιβλίου, έχει μεγαλώσει ακούγοντας τους αοιδούς να υμνούν τα επικά κατορθώματα και τον χαρακτήρα των παλαιών ηρώων, οι οποίοι αποτελούν όπως είναι φυσικό το πρότυπο και για την δική του συμπεριφορά. Αυτό άλλωστε συνέβαινε διαχρονικά με όλες τις γενιές των Ελλήνων οι οποίοι από μικρά παιδιά ανατρέφονταν με τα κατορθώματα των πρωταγωνιστών των μεγάλων επικών ποιημάτων μας, κυρίως της Ιλιάδος και της Οδύσσειας, μαθαίνοντας για τις αρετές αλλά και για τα ελαττώματά τους. Όπως λοιπόν γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, θέλει να μιμηθεί τα πρότυπά του. Θέλει και αυτός να γίνει ήρωας, δηλαδή να πράξει ηρωικώς. Βρίσκεται συνεπώς σε εγρήγορση και αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία. Ευκαιρία που του παρέχει η Νηρηίδα Πρωτομέδεια, και η Θεϊκή συντροφιά της. 

Στο πρόσωπο του Γλαύκου , ο άνθρωπος γίνεται πολύτιμος συνεργάτης των θεών στον όμορφο αυτόν κόσμο. Όλα είναι στο χέρι του ανθρώπου, η ζωή του, η μοίρα του, το μέλλον του το ίδιο δεν αποτελούν τίποτε άλλο από συνισταμένη των σημερινών του σκέψεων και πράξεων. Στις ζωντανές περιγραφές του βιβλίου βλέπουμε να περνούν μπροστά μας μία σειρά από γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά μυθικά τέρατα και πλάσματα, όπως οι Ιχθυοκένταυροι, τα Καβειρικά Άλογα του Ηφαίστου, ο Χάλκινος Αετός του Καυκάσου, η Έχιδνα, ο Κέρβερος, ο Γρύπας, ο Πήγασος, και άλλα πλάσματα, π με τα οποία θα συνεργαστεί ή θα κληθεί να πολεμήσει ο μικρός ήρωας, ώστε να επιτύχει τον άθλο του… 

Ταξίδι Μυθαγωγίας και Αυτογνωσίας μέσα από την Ελληνική μυθολογία, αλλά και ταξίδι σεβασμού στη Φύση και στον συνάνθρωπο, αφού ότι κάνει ο άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο επιστρέφει σε αυτόν. Μηνύματα τόσο επίκαιρα όσο και εντέχνως λησμονημένα, σε μια εποχή όπου οι δράκοι μοιάζει να έχουν πάρει το πάνω χέρι σε αυτόν τον κόσμο και να σκορπούν μίσος και καταστροφή. Δεν γνωρίζουν όμως ότι το καλό θα λάμψει τελικά! Όπως λάμπει και σε αυτό το παραμύθι, γραμμένο για μικρούς αφού τα παιδιά, που καταλαβαίνουν με την καρδιά, πάντα πιάνουν περισσότερα από τους σκληρόκαρδους και τυπολάτρες μεγάλους. 

Γραμμένο για μικρούς και για τους μεγάλους, καθώς όπως λέει και ο Antoine de Saint Exypery: 

«όλοι οι άνθρωποι υπήρξαν κάποτε παιδιά, κι ας μην το θυμούνται πλέον κάποιοι…..» .

Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το βιβλίο, παρακαλούνται να στείλουν είτε προσωπικό μύνημα, είτε στο chletsos_vassilis@yahoo.gr. Το κόστος είναι συνολικά δέκα (10) €. Δεν χρεώνονται έξοδα αποστολής. Δώρο το βιβλίο του ιδίου : «Άνθρωπος και Γαία» (2007, εκδόσεις Γεωργιάδη)